JOM MASUK AHLI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DENGARKAN KOBAT FM ONLINE

Jumaat, 27 Ogos 2010

SEORANG LAGI TEMAN BUAT HARUSSANI ?

BUTAKAH MATA JAMIL KHIR ?
Oleh: WFAUZDIN NS

JAMIL Khir seorang menteri yang menjaga agama, dilantik melalui jawatan Senator di dalam kabinet Najib menyebut betapa berdosanya seseorang yang memburukkan nama negara sendiri. Kenyataan beliau adalah berhubung dengan wawancara Nurul Izzah Anwar di Indonesia yang menceritakan darihal apa yang tidak betul di dalam pentadbiran Najib menguruskan negara. Jamil Khir berkata, jika niat untuk menimbulkan kekacauan maka hukumnya berdosa.

Persoalannya, di mana kisah buruk yang boleh menimbulkan kekacauan yang disebut oleh Nurul Izzah itu? Jika tiada, maka tentulah hukumnya tidak berdosa. Apa yang penting, Jamil Khir mesti membuktikan Nurul Izzah mempunyai niat untuk menimbulkan kekacauan. Sudah semestinya niat itu Allah jua yang tahu.

Jika berniat sahaja untuk menimbulkan kekacauan itu berdosa, apa pula hukumnya membuat kekacauan? Tentulah terang lagi hukumnya berdosa. Jamil Khir sedar atau tidak, berapa banyak yang telah Umno lakukan yang telah menimbulkan kekacauan? Itu bukan niat lagi, malah telah pun berlaku. Isu perkauman yang dimainkan oleh Umno selama ini boleh menimbulkan kekacauan atau tidak? Fitnah ke atas PAS yang dikatakan sebuah parti ajaran sesat itu boleh menimbulkan kekacauan atau tidak? Akta zalim ISA yang terang-terang melanggar hukum Islam itu boleh menimbulkan kekacauan atau tidak? Amalan media yang sering menimbulkan isu berbentuk fitnah dan provokasi terhadap parti pembangkang boleh menimbulkan kekacauan atau tidak?

Terlalu banyak untuk kita bentangkan betapa Umno yang menjadi tunjang kerajaan sekarang telah menimbulkan kekacauan. Apabila fitnah yang telah dilakukan ke atas DS Anwar semenjak kes liwat pertamanya dahulu hingga kes yang sama untuk kali kedua, tidakkah menyebabkan kekacauan? Malah, isu ini lah yang menjadi kekacauan yang amat besar di dalam negara sehingga sekarang.

Jamil Khir tidak pernah mahu menyebut pemimpin di dalam Umno itu berdosa apabila melakukan kekacauan-kekacauan seperti yang dinyatakan tadi. Mengapa beliau mempertikaikan niat Nurul Izzah? Niat yang berada di dalam hati Nurul Izzah dijadikan modal besar Jamil Khir sedangkan yang terang-terang terjadi sejak turun temurun tidak dipedulikannya. Ikhlaskah Jamil Khir? Jika Jamil Khir sememangnya bersungguh tidak suka kepada orang yang melakukan kekacauan, sepatutnya Jamil Khir tidak berada di dalam Umno. Mungkinkah mata Jamil Khir menjadi `buta' selepas mendapat habuan di dunia ini?

Sebenarnya Jamil Khir semenjak berada di dalam ATM sewaktu memegang jawatan tinggi di dalam Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT) telah gagal membentuk warga tentera yang cinta kepada Islam. Pengembangan Islam di dalam ketenteraan sewaktu era beliau tidak dapat dilihat. Tentera kita tidak disemaikan dengan semangat juang dan jihad berlandaskan agama. Maka tidak hairan jika kita melihat terlalu banyak kes salah laku dan moral melanda warga tentera kita./wfauzdin.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan