JOM MASUK AHLI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DENGARKAN KOBAT FM ONLINE

Rabu, 1 Jun 2011

RAHIM THAMBY CHIK LEBIH BIJAK DARI ALLAH?

Oleh: WFAUZDIN NS

SALAH seorang yang mengaku terlibat menayangkan video lucah yang `tulen' itu di Seri Carcosa yang lalu iaitu Rahim Thamby Chik telah menyuarakan perasaan tidak senangnya dengan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat berkaitan isu video seks yang ditayangkan oleh geng Rahim.

Tuan Guru Nik Aziz baru-baru ini menasihati mereka yang melakukan fitnah ke atas DS Anwar yang kununnya dikaitkan dengan video seks berkenaan agar bertaubat dan memohon maaf kepada Ketua Umum PKR itu. Apabila nasihat ini diberi, maka panaslah mereka yang terlibat kerana sememangnya mereka ini tidak beriman dengan ajaran Al-Quran. Seperti biasa, media pencacai pun menyiarkan komen mereka terhadap nasihat Mursyidul Am PAS itu.

Sinar melaporkan kenyataan Rahim, "Bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Tamby Chik berkata, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sudah menjadi mangsa ‘kumpulan erdogan’ sehingga menganggap Anwar tidak bersalah walaupun apa saja dilakukannya" (Sinar)

Apa yang salahnya nasihat dari Tuan Guru Nik Aziz? Bukankah di dalam Islam barangsiapa yang menuduh seseorang itu melakukan zina perlu membawa empat orang saksi yang adil (tidak fasik)? Adakah hukum lain selain dari itu yang disebutkan di dalam Al-Quran? Jika mereka gagal membawa empat orang saksi, mereka dianggap melakukan fitnah dan boleh dibicarakan di bawah Hukum Qazaf. Apa yang silapnya dengan hukum dari Allah ini?

Oleh kerana geng `three strooges' ini gagal membawa empat orang saksi tersebut melainkan mereka hanya membawa video hitam putih yang `tulen', jelas bahawa mereka di dalam hukum Islam telah melakukan fitnah. Justeru itu, salahkah jika Tuan Guru Nik Aziz menasihati mereka agar bertaubat dan memohon maaf kepada orang yang dituduhnya? Sewajarnya mereka berterima kasih kepada Tuan Guru Nik Aziz kerana menyedarkan mereka yang jahil itu.

Persoalan puak jahil ini, mengapa video seks hitam putih ini tidak diperakui oleh Allah untuk dijadikan bukti? Adakah Allah tidak tahu di masa akan datang zaman akan berubah? Tuduhan mengatakan Tuan Guru Nik Aziz membela DS Anwar tanpa melihat ke arah lain jelas satu tuduhan jahat. Terbukti, Tuan Guru Nik Aziz mengeluarkan pandangan di atas isu video seks ini dengan merujuk kepada Al-Quran. Adakah puak mereka mahu Tuan Guru Nik Aziz merujuk kepada Eskay yang bersumpah laknat berbaju kalis peluru dan bersolat satu rokaat itu?

Tuan Guru Nik Aziz hanya bercakap dari segi hukum bukan kerana memihak kepada DS Anwar. Jika kamu sudah jahil, jangan menganggap orang lain juga jahil seperti kamu. Allah menetapkan barangsiapa yang terlepas dari hukuman di dunia, nescaya mereka tidak lepas dari menerima hukuman di Akhirat. Itulah keadilan Islam yang mahukan agar manusia sentiasa berbaik dan tidak mudah melakukan fitnah sesama mereka.

Rakaman video tidak boleh dijadikan saksi di dalam kes zina kerana berbagai kemungkinan boleh terjadi. Bukti yang jelas, dalam isu ini bagaimana video yang dikatakan hanya ada satu salinan asal dan telah diserah kepada pihak Polis tetapi sekarang dikatakan melambak disebarkan kepada orang ramai. Video yang sekejap ada tulisan Siam, sekejap tiada itu dan boleh disalin dengan begitu banyak walaupun di bawah jagaan Polis sudah cukup untuk membuktikan video tidak layak diterima sebagai saksi di dalam kes tuduhan zina yang berat ini.

Jika puak mereka masih mahu `mengenakan' DS Anwar juga, mereka mungkin boleh mengubah cerita bahawa tiada kejadian zina berlaku, tetapi yang terjadi wanita cina itu telah `dirogol'. Jika itu ceritanya, maka rakaman video hitam putih ini mungkin boleh diterima sebagai bahan bukti sampingan. Bolehkah cerita diubah? Tentu boleh, kerana Eskay memang pandai dalam aspek mengubah cerita. Bukankah dia mengubah cerita dari bersumpah menyebut DS Anwar yang melakukan aksi di dalam video berkenaan, kemudiannya berkata dia tidak menuduh DS Anwar berzina? Itulah kehebatan Eskay.../wfauzdin.blogspot.com

1 ulasan:

  1. kalau hendak berilmu carilah guru/ulama' yang warak dalam kalam allah swt.berilmu tanpa guru,iblislah gurunya.allah swt tidak pernah lalai atau memungkiri janji,lihatlah sekarang apa yang sedang terjadi pada penfitnah?.perbuatan mereka umpama meludah kelangit,ludahan mereka tertempek kemuka sendiri.ambillah ikhtibar didunia lagi allah swt telah pun berbicara,persoalanya adakah mereka bersedia atau mampu memohon maaf sebagaimana mereka mampu melontar fitnah?.nasihatku jangan sesekali mencari pasal dengan allah,hukum karmanya sebesar abuk dilayang angin tidak akan allah swt.terlepas pandang.

    BalasPadam