JOM MASUK AHLI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DENGARKAN KOBAT FM ONLINE

Rabu, 20 Oktober 2010

PIALA MALAYSIA - AYUH, KIBARKAN BENDERA BULAN TANDA KEDAH - KELANTAN `BERSATU'

Tiada rezeki untuk Selangor tahun ini..(Foto - Ikhsan Kedahlanie)

Oleh: WFAUZDIN NS


KELANTAN adalah pilihan popular untuk melangkah ke Final Piala Malaysia dan mungkin akan bertemu dengan Negeri Sembilan yang bakal bertemu Johor FC pada perlawanan S/Akhir Pertama malam ini. Kelantan walau bagaimanapun terpaksa menumpaskan Kedah juga pada malam ini di dalam perlawanan S/Akhir Pertama di Alor Star sekiranya ingin mencerahkan peluang ke Final.

Menanti kunjungan Kelantan di Stadium Darul Aman, Kedah pastinya ingin mencapai kemenangan selesa untuk menjadi bekalan ke Stadium Sultan Mohammad IV, Kota Bharu sebuah stadium yang amat digeruni oleh mana-mana pasukan yang berkunjung ke stadium tersebut. Mungkin pertembungan kedua-dua pasukan dari negeri di bawah Kerajaan PR ini yang diterajui oleh PAS tidak sepanas seperti perlawanan di antara Kelantan - Selangor tempohari. Jangan kita lupa, Selangor juga adalah negeri di bawah PR tetapi diterajui oleh PKR.

Kelantan, Kedah dan Selangor adalah di antara 3 negeri di bawah PR yang berjaya mara ke Suku Akhir, seterusnya 2 negeri iaitu Kedah dan Kelantan meneruskan kemaraan mereka ke Separuh Akhir. Sayangnya, mereka bertemu sesama mereka di peringkat ini. Pasukan yang bakal ditemui di Final nanti sudah pastinya di antara 2 buah negeri di bawah Umno iaitu Negeri Sembilan atau Johor FC. Yang pasti Final nanti adalah pertarungan 2 buah negeri yang berlainan `ideologi'.

Apa pun, adalah diharapkan perlawanan di antara Kedah dan Kelantan nanti tidak akan dicemari dengan pergaduhan, rusuhan atau apa jua bentuk keganasan. Selaku penyokong, mereka mestilah menghormati budaya dan adab sopan yang sentiasa dipertahankan oleh kerajaan negeri mereka. Meriahkan perlawanan ini nanti dengan mengibarkan bendera bulan sebanyak yang mungkin sebagai tanda Kedah dan Kelantan `bersatu'.

Memang benar, sukan tidak harus dipolitikkan tetapi semangat politik tidak salah dibawa ke dalam sukan selagi kita mempunyai semangat kesukanan yang tinggi. Mungkin dengan berkibarnya bendera bulan di kedua-dua belah penyokong Kedah dan Kelantan, diharapkan dapat mengendurkan suasana `panas' di dalam stadium. Tidak kira siapa pemenang, apa yang penting adalah salah satu negeri di bawah PR berjaya ke Final. Itu pasti./wfauzdin.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan