JOM MASUK AHLI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DENGARKAN KOBAT FM ONLINE

Ahad, 10 Oktober 2010

PRK SUN GALAS - APABILA BERAHIM AL KATAKI BERBUNYI

Utamakan dasar, bukan calon: Ibrahim

PASIR MAS – Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali (Bebas) menyifatkan UMNO dan Barisan Nasional terlalu memilih individu tertentu untuk dicalonkan pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, 4 November depan.

Ibrahim menyarankan sepatutnya dasar diutamakan dan bukannya calon, malah BN juga seharusnya memberi tumpuan bagi mendapat keyakinan rakyat dan pengundi dengan dasar kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Bagi saya pilihan raya di Galas ini sangat menarik kerana ia menjadi petunjuk arah kepada kerajaan untuk Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 nanti sebab itu dasar yang ada perlu difahami rakyat b:agi menjamin kemenangan.

“Kalau kita hanya menumpukan kepada calon, berapa ramai nak cari calon yang baik dan berkaliber macam Tengku Razaleigh Hamzah pada pilihan raya umum nanti. Sebab itu, dasar sangat penting untuk difahami oleh pengundi,” katanya ketika ditemui semalam.

Katanya, sebenarnya perkara yang menjamin kepada kemenangan bagi sebuah parti adalah melihat kepada penerimaan rakyat terhadap parti dengan dasar-dasarnya adalah lebih penting berbanding memberi fokus kepada pemilihan individu yang akan dicalonkan kerana ia hanya lima peratus menyumbang kepada kejayaan parti.

“Kini kita heboh diperkatakan Tengku Razaleigh akan dicalonkan, tetapi beliau sendiri tidak menyatakan apa-apa persetujuan dan sekiranya pada saat akhir beliau tidak bertanding menyebabkan moral jentera dan penyokong parti akan jatuh.

“Berdasarkan pengalaman sebelum ini, kejayaan sesebuah parti dalam pilihan raya adalah bergantung kepada isu nasional yang dimainkan. Oleh itu, amat penting untuk BN memberikan fokus kepada memberi kefahaman kepada pengundi Galas mengenai dasar kerajaan,” katanya./Sinar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan