JOM MASUK AHLI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DENGARKAN KOBAT FM ONLINE

Khamis, 25 Mac 2010

KITA TIDAK FITNAH NAJIB, SIASAT SIAPA ORANG KETIGA ITU - AZMIN

Pihak Ketiga Dalam Kes Altantuya, PKR Gesa Siasat

Parti Keadilan Rakyat gesa pihak berkuasa siasat secara menyeluruh pembabitan semua pihak dalam kes Altantuya Shaariibuu.

Gesaan ini dibuat oleh dua Naib Presiden PKR di Parlimen hari ini, mengulangi tuntutan sama yang dibuat Pakatan Rakyat sejak kes pembunuhan wanita Mongolia itu.

Siasatan ini dilihat perlu ekoran satu pendedahan hari ini oleh bekas peguam kepada salah-seorang tertuduh kes itu, Ahli Parlimen Zulkifli Nordin yang mendedahkan ada pihak ketiga mengganggu kes tersebut.

Dalam ucapannya selaku wakil rakyat bebas, Zulkifli mendakwa beliau telah diarah untuk mengaitkan Perdana Menteri Najib Abdul Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor kepada pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Zulkifli turut mendedahkan beliau cuba disogok oleh pihak tertentu bagi mendapatkan akuan bersumpah membuktikan hubungan Najib dan wanita Mongol itu.

"Saya diarah mendapatkan surat akuan bersumpah membabitkan Perdana Menteri dan isteri dengan pembunuhan itu dan saya diminta buat satu surat akuan sumpah," kata wakil rakyat bebas ini.

Mahkamah sebelum ini menjatuhkan hukuman mati kepada dua bekas anggota pengiring Najib, iaitu Ketua Inspektor Azilah Hadri dan Korporal Sirul Azhar yang didapati bersalah membunuh Altantuya.

Beliau dibunuh secara kejam sebelum tubuhnya diletupkan dengan peledak kegunaan tentera, ketika umat Islam meraikan kemuliaan Ramadhan, di pinggir bandaraya Shah Alam, empat tahun lalu.

Menyusuli pendedahan Zulkifli Nordin hari ini, Naib Presiden PKR Azmin Ali berkata pemerintah tidak lagi mempunyai alasan untuk tidak membuka kertas siasatan baru, bahkan masyarakat umumnya tidak menyakini kes pembunuhan Altantuya telah terjawab.

"Harus dibuktikan apakah betul seperti yang didakwa oleh Zulkifli Nordin. Saya sebagai anggota biro politik tidak pernah membuat tuduhan seperti itu, bahkan saya dan Anwar tidak mengatakan Perdana Menteri terbabit, tetapi desak satu siasatan menyeluruh," katanya.

Bagi Sivarasa Rasiah, terdapat kecurigaan-kecurigaan tertentu disebalik pembunuhan wanita Mongol ini dan berpendirian ada usaha menutup fakta-fakta tertentu.

"Semua fakta perlu disiasat tapi tidak, malah ada fakta yang tidak dibenarkan didedah di mahkamah seperti apa kaitan Musa Safri (pegawai Najib) kepada anggota-anggota polis yang membawa Altantuya," katanya./TVSelangor

Tiada ulasan:

Catat Ulasan