JOM MASUK AHLI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DENGARKAN KOBAT FM ONLINE

Sabtu, 27 Mac 2010

US BADRUL AMIN CALON PKR DI HULU SELANGOR ?

Oleh: WFAUZDIN NS

ALFATIHAH. Saya secara peribadi mengucapkan takziah buat keluarga Allahyarham Datuk Zainal Abidin Ahmad, MP Hulu Selangor yang telah kembali ke Rahmatullah malam tadi di rumahnya di Kajang akibat barah otak. Marilah kita bersama mendoakan agar roh Allahyarham ditempatkan bersama golongan orang yang Soleh. Dari seorang pejuang Melayu yang berada di dalam parti Umno, akhir hayatnya disudahi dengan perjuangan membela keadilan bersama PKR yang bersekutu dengan parti yang memperjuangkan Islam iaitu PAS. Alhamdulillah.

Mungkin beberapa jam lagi jenazah Allahyarham akan disemadikan. Maka, suka atau tidak, berani atau takut, kita terpaksa berdepan dengan Pilihanraya Kecil tidak beberapa lama lagi. Tidak dapat dinafikan Parlimen Hulu Selangor bukanlah kawasan yang selesa buat PR. Kemenangan Allahyarham di dalam Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu hanya sekadar mendapat majoriti 198 undi menentang calon dari MIC. Mungkinkah pencapaian itu akan dapat dikekalkan, menurun atau pun meningkat. InsyaAllah, kemenangan pasti kita perolehi walaupun ada yang mengatakan PKR kini bermasalah akibat beberapa Adun/MP yang menjadi `katak'.

Siapakah calon yang paling layak untuk menggalas harapan pengundi-pengundi di Hulu Selangor? Buat Bn, tentunya kerusi tersebut akan menjadi rebutan di antara MIC dan Umno. MIC telah diberi peluang tetapi tewas, maka Umno pastinya punyai kelebihan untuk meletakkan calon mereka di situ. Siapa pula calon dari PR ? Jika mengikut persefahaman yang dijalin bersama, kerusi di Hulu Selangor itu tentunya menjadi milik PKR. Tetapi, siapakah calon yang paling layak untuk berdepan dengan Bn kelak?

Saya secara peribadi mencadangkan agar PKR meletakkan Ustaz Badrul Amin Baharom bertanding di Parlimen Hulu Selangor. Ini adalah kerana beliau pernah bertanding di kawasan Selangor sebelum ini walaupun tewas agak tipis. Faktor yang lain, PKR seharusnya lebih berhati-hati untuk memilih calon dibimbangi sejarah berulang kembali. Kita tidak mahu ada lagi Zahrain kedua mahupun Zulkifli Nordin nombor dua. Ustaz Badrul Amin tidak sedikit pun meragukan kita malahan beliau dilihat bukan sahaja seorang yang berilmu dan wara', malahan seorang reformis tulen. Beliau banyak berkorban tenaga, jiwa dan raga untuk perjuangan ini semenjak dari era reformasi. Beliau tidak undur walau setapak dari perjuangan walaupun beliau tidak mendapat apa-apa habuan atau kedudukan.

Sudah tiba masanya kita membayar segala usahanya selama ini walaupun mencalonkan beliau sebenarnya tidak mampu untuk membayar semangat perjuangannya selama ini. Tetapi sekurang-kurangnya kita menunjukkan penghargaan terhadap beliau. Saya yakin Ustaz Badrul Amin adalah seorang tokoh ugama yang dihormati pihak lawan dan kawan. Suara beliau patut bergema di Parlimen senada dengan suara rakan-rakan dari PAS terutamanya. Kita tidak mahu lagi suara sumbang seperti `firaun besar' dari Kulim Bandar Baru. Adakah anda bersetuju dengan cadangan saya? Sila berikan komen anda. /wfauzdin.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan