JOM MASUK AHLI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DENGARKAN KOBAT FM ONLINE

Jumaat, 4 Februari 2011

MELAYU AJAK MINUM BIR, CINA AJAK MINUM TEH TARIK, MANA SATU MAHU IKUT?

Oleh: WFAUZDIN NS

TERTARIK hati saya dengan ucapan MP Shah Alam dari PAS, YB Khalid Samad di dalam ceramahnya di Petaling Jaya malam semalam. Beliau memberi jaminan bahawa PAS tidak akan bekerjasama dengan Umno kerana Umno di dalam rekodnya dipenuhi dengan amalan jahat seperti rasuah, kezaliman dan berbagai lagi unsur yang menyalahi agama.

“Umno ajak PAS kerjasama kerana kedua-duanya parti Melayu macam orang Melayu Islam yang ajak kita pergi pub untuk minum bir.

orange book forum klscah 250111 khalid samad"Tapi ada pula orang bukan Melayu bukan Islam ajak kita pergi kedai mamak minum teh tarik," katanya.

Khalid mendakwa, perbandingan itu dibuat berdasarkan realiti terhadap tindakan Umno sepanjang pentadbiran selama 53 tahun di Malaysa, termasuk rasuah dan salah guna kuasa.

"Jadi kita patut ikut Umno atau ikut orang yang ajak kita minum teh tarik?," soalnya yang disambut dengan jawapan "teh tarik" oleh kira-kira 1,000 yang hadir di ceramah berkenaan (Malaysiakini)

Inilah contoh pemimpin yang bijak menilai kawan dan lawan. PAS bertuah kerana memiliki tokoh seperti YB Khalid Samad yang berpewatakan bukan `Ulamak atau Ustaz' tetapi mempunyai komitmen yang tinggi di dalam memperjuangkan Islam. PAS tidak perlu kepada pemimpin yang bersikap seperti Umno yang tahu menyebut `perpaduan Melayu' sahaja.

YB Khalid Samad sentiasa mengamalkan pendekatan `Ud' u Ila Sabiili Robbika Bil Hikmah'. Beliau berani menjejakkan kakinya ke Kilang Carlsberg terbesar di Shah Alam hanya kerana berunding dengan tuan punya syarikat tersebut. Beliau tahu, lesen kilang Arak terbesar di situ bukan dikeluarkan oleh Kerajaan PR Selangor, bahkan kilang ini tersergam di situ bertahun lamanya sebelum Selangor diambil alih oleh PR. Arak dan kilang terbesar di situ didirikan kerana mendapat kelulusan dari Kerajaan Pusat.

Kerajaan PR Selangor juga amat sensitif dengan nasib pekerja-pekerja Islam yang terpaksa mencari makan di premis jualan arak. Justeru itu, Kerajaan Negeri menubuhkan tabung khas berjumlah RM 10 juta untuk memberi kemudahan berbentuk modal atau bantuan lain bagi pekerja-pekerja tersebut mencari kerjaya lain yang halal bagi mereka.

Adakah langkah seumpama ini pernah dilakukan oleh mana-mana negeri yang diperintah oleh Umno? Justeru itu, tepatlah seperti yang dikatakan oleh YB Khalid bahawa PAS melakukan pendekatan yang bijak apabila bersama PKR dan DAP di dalam memperjuangkan Islam. /wfauzdin.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan