JOM MASUK AHLI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DENGARKAN KOBAT FM ONLINE

Isnin, 20 September 2010

NEGERI DI BAWAH PR MENDAPAT KEPERCAYAAN PELABUR

'Pelabur masih percaya negeri pembangkang'
Sep 20, 10


Walaupun negara mengalami kemerosotan pelaburan asing, negeri pimpinan Pakatan Rakyat seperti Kedah dan Selangor didakwa terus mampu menarik pelaburan luar .

Menurut Ketua Pengerangan PAS, Idris Ahmad (gambar), pada tahun lalu Kedah berjaya menarik pelaburan asing sebanyak RM1.837 bilion dan Selangor RM7.755 bilion.

pas muktamar 130610 idris ahmad"Ini menunjukkan bahawa pelabur masih percaya kepada negeri yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat; dalam masa yang sama kerajaan pusat merungut, pelabur tidak datang kerana terpengaruh dengan dakyah pembangkang," katanya.
Kelmarin, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata hasrat kerajaan untuk menjana pelaburan bernilai RM 2.2 trilion dalam masa sepuluh tahun - yang mana 92% datang dari pelaburan swasta - pasti menimbulkan kemusykilan tatkala pelabur menjauhi pasaran kita.

Katanya, Laporan Bank of America Merill Lynch berkaitan pasaran negara begitu membimbangkan apabila Malaysia didapati antara negara yang tidak digemari para pelabur di Asia Pasifik.

Bagaimanapun, beberapa pemimpin BN, khusunya Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Mahathir melihat tindakan pembangkang yang sering memburuk-burukkan nama negara sebenarnya menyebabkan ramai pelabur asing takut untuk datang, dan ia mengakibatkan pelaburan langsung asing (FDI) merosot sehingga 81 peratus bagi tahun 2008 dan 2009.

Beliau dilaporkan berkata walaupun tindakan pembangkang itu ditujukan kepada kerajaan BN tetapi pihak luar akan melihatnya sebagai keburukan negara.

mukhriz mahathir Dalam satu kenyataan hari ini, Idris secara sinis mengucapkan "tahniah" kepada Mukriz dan Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah atas dakwaan masing-masing.

"Kalau inilah kenyataan daripada anggota kabinet kerajaan BN yang bertanggungjawab mengenai kewangan dan pelaburan ke negara ini, maka BN eloklah menyerahkan mandat kepada Pakatan Rakyat supaya lebih banyak pelabur datang ke negara ini," katanya

Peliau juga berkata, dalam perdebatan isu itu, alasan yang paling lucu keluar daripada mulut Tun Dr Mahathir bahawa pelabur luar tidak ada wang untuk melabur.

Idris juga mempersoalkan bagaimana pelabur hendak datang ke negara ini jika melihat kepada beberapa peristiwa kontroversi dalam negara seperti, "pencabulan" royalti minyak Kelantan, kes VK Lingam dan pengambilahihan kerajaan Perak.

"Pelabur yang hendak datang ke negara ini, bukan pelabur dalam skim Pak Man Telo.

"Mereka mempunyai pakar-pakar pelaburan dan mengkaji tentang keberangkalian serta prospek pelaburan yang lebih kondisif," katanya./Malaysiakini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan