JOM MASUK AHLI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DENGARKAN KOBAT FM ONLINE

Jumaat, 24 Julai 2009

SURUHANJAYA DIRAJA - TUN SALLEH ABAS DIPILIH?

Saran lantik Salleh Abbas anggota s'jaya diraja
Jul 23, 09 6:42pm
Gerakan Rakyat Integriti & Anti Korupsi (Gerak) mencadangkan agar bekas ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas dilantik menganggotai suruhanjaya diraja yang menyiasat prosedur Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ketika menjalankan siasatan.

"Gerak menyarankan agar individu yang berintegriti dilantik menganggotai suruhanjaya diraja itu," kata Pengerusinya, Mohd Nazree Mohd Yunus.

judiciary forum lingam tape 171107 salleh abbas"Bekas-bekas hakim yang terbukti prestasinya, boleh dipilih menganggotai dan mengetuai suruhanjaya diraja tersebut, seperti Tun Salleh Abbas," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Mohd Nazree, siasatan suruhanjaya diraja itu juga perlu merangkumi aspek hak asasi Teoh Beng Hock ketika disiasat SPRM.

Mayat Teoh ditemui Khamis lalu, selepas disoal siasat SPRM berhubung dakwaan salahguna peruntukan untuk DUN di Selangor.

Mohd Nazree berkata, inkues awam untuk menyiasat punca kematian TEoh juga adalah langkah bersepadu yang wajar diambil.

"Penubuhan suruhanjaya seumpama ini adalah langkah bijak bagi menyediakan suatu bentuk laporan yang boleh menjawab beberapa kemusykilan rakyat tentang tragedi kematian tersebut," kata Mohd Nazree./Malaysiakini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan